Tvätta min soffa - med ångtvätt.

Varför är det svårt att rengöra sin soffa på ett bra sätt? Ofta skapar man istället en “ren fläck” i tyget där fläcken man tog bort tidigare fanns. Eftersom det kan vara besvärligt att hålla rent så blir soffan rengjord allt för sällan i många hem.


Hur tvättar man en soffa?

En soffa utsätts dagligen för påfrestningar. Man tar en fika och dricker sitt kaffe i soffan? Hunden kanske ligger där bredvid?  Det är självklart att man ska använda sin soffa men det är inte förvånande att med tiden så uppstår det olika typer av fläckar och smuts på din soffa. Det kan vara oerhört irriterande att städa hela sitt hem och vardagsrum men inte få bukt med fläckarna i soffan samtidigt. 


Innan du börjar

Om du inte kollade på instruktioner om hur soffan kan tvättas när du köpte den, så gör det nu. Tillverkaren har ofta bra tips och information på vad just din soffa klarar, så det är viktigt att lyssna på deras råd. Några typer av soffor är lätta att rengöra, andra går nästan inte att rengöra. Olika soffklädsel behandlas på mycket olika sätt. 


Börja på en dold del av soffan

Om du bestämt dig för att tvätta en soffa med ångtvätt så är det viktigt att komma ihåg att först prova på en dold del av din soffa. På så sätt kan du se att den klarar det och inte missfärgas. 


Med en ångtvätt kan du enkelt ta bort fläckar från din soffa. Ångan dödar dessutom bakterier, tar bort dålig lukt och fångar upp smuts ur tyget. Ångtvätten styr du över soffan på samma sätt som du gör med din dammsugare. Ofta finns smarta och medföljande tillbehör till ångmoppen för att rengöra en stoppad soffa och ta bort lukt. Rengöring av soffan med ångtvätt är perfekt när du vill undvika kemiska rengöringsmedel.

Om du har avgjort att din soffa klarar ångtvätt:

  1. Läs bruksanvisningen för din ångmopp och tvätt-rekommendationerna för din soffa. Din soffa kanske tål vatten men inte den höga värme som ångtvätten skapar. Dammsug och se till att du får upp smulor och lös smuts först. 
  2. Välj en dold plats på din soffa som du testar på först. Insidan brukar vara bra, eller om du har en separat tygbit.
  3. När du är klar behöver soffan torka. Sitt inte på den medan den fortfarande är fuktig. Kan du ha dina fönster öppna så hjälper det till med att lufta och torka ut rummet och soffan snabbare.
Få de bästa erbjudandena först
Prenumerera på Tvins nyhetsbrev. Du får ta del av unika erbjudanden och är alltid först med de senaste produktnyheterna från hela världen.